Rhodesiankoiran terveys

SAIRAUDET JA VIAT

Rhodesiankoira kuuluu Suomen kennelliiton Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan (PEVISA) ja Suomessa rekisteröityjen jalostukseen käytettävien yksilöiden tulee olla virallisesti lonkka- ja kyynärkuvattuja aikaisintaan 18 kk iässä. Keskimäärin rhodesiankoira elää noin 10-12 vuotta. Vanhin suomalainen rhodesiankoira on elänyt 15-vuotiaaksi.

  • Rhodesiankoirapentueissa esiintyy dermoid sinusta. Dermoid sinus on ihon epiteelikudosten muodostama putkimainen yhteys, joka kiinnittyy syvempiin kudoskerroksiin, pahimmillaan aina selkärankaan asti. Dermoid sinus sijaitsee yleensä koiran niskan ja lantion alueella tai hännässä. Kasvattajat tutkivat syntyneet rhodesiankoirapentueet useita kertoja ennen luovutusikää ja mahdolliset dermoid sinus -pennut joko lopetetaan tai eläinlääkäri poistaa dermoid sinuksen. Dermoid sinus -operoitu pentu myydään halvemmalla kauppahinnalla ja rekisteröidään Suomen Kennelliiton Ei jalostukseen –rekisteriin (EJ-rekisteri). Dermoid sinus muodostuu alkionkehityksen aikana eikä koiralle voi kehittyä dermoid sinusta syntymän jälkeen.
  • Lonkiltaan rotu on kokoisekseen terve. Vuosina 2002-2011 on 88% virallisesti lonkkakuvatuista A tai B -asteisia, eli tervelonkkaisia. 46 % kannasta on virallisesti lonkkakuvattu tänä aikajaksona.
  • Rodun kyynärkuvaustulokset ovat hyvää keskitasoa. Vuosina 2002-2011 on 89 % virallisesti kyynärkuvatuista terveitä (tulos 0). 8 %:lla kannasta on 1-asteen kyynärkuvaustulos. 46 % kannasta on virallisesti kyynärkuvattu tänä aikajaksona.
  • Rhodesiankoiran terveysriskejä ovat lonkka‐ ja kyynärnivelten kasvuhäiriöiden lisäksi erilaiset tuki‐ ja liikuntaelinten sairaudet, kuten välimuotoiset nikamat ja spondyloosi sekä olkanivelen ja kintereen osteokondroosi.
  • Rhodesiankoirilla esiintyy immunologisia sairauksia, joissa elimistön puolustusjärjestelmä on häiriintynyt. Näistä allergiat, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä erilaiset kasvainsairaudet ovat yleisimpiä. Allergiat ja yliherkkyydet ilmenevät usein esim. korvien, silmien ja ihon tulehdustiloina.
  • Rodussa esiintyy silmäluomien löysyyttä, sisäänpäin kääntyneitä luomia sekä luomien sisäpinnalla kasvavia ripsiä. Nämä taipumukset ovat perinnöllisiä.
  • Rodussa on tavattu mm. kivesvikoja, häntämutkia, napatyriä, hammaspuutoksia ja yläpurentaa.
  • Epilepsiaa, ruokatorven laajentumaa, haimatulehdusta, vatsalaukun kiertymää ja maksashunttia on ollut yksittäisiä tapauksia.
  • Uroksilla esiintyy jonkin verran eturauhastulehduksia ja varsinkin vanhenevilla nartuilla kohtutulehduksia. Anaalirauhastulehdukset ovat melko yleisiä.
  • Rhodesiankoirapentueissa syntyy usein kosmeettisesti virheellisiä pentuja. Pennun ridge saattaa olla virheellinen (multikruunuinen, monokruununen, puoliridge jne.) tai siltä saattaa puuttua ridge kokonaan. Pentu voi olla värivirheellinen, siinä on esim. liikaa valkoista tai mustaa. Nämä viat ovat ainoastaan kosmeettisia eikä niillä ole yhteyttä esimerkiksi koiran luonteeseen tai terveyteen.

Voit hakea lisää tietoa rhodesiankoirien terveystilanteesta Rhodesiankoiran jalostuksen tavoiteohjelmasta (JTO) vuosille 2013-2017.