Rhodesiankoiran terveys

SAIRAUDET JA VIAT

Rhodesiankoira kuuluu Suomen kennelliiton Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan (PEVISA) ja Suomessa rekisteröityjen jalostukseen käytettävien yksilöiden tulee olla virallisesti lonkka- ja kyynärkuvattuja aikaisintaan 18 kk iässä sekä selkäkuvattuja LTV:n osalta aikaisintaan 12 kk iässä ja spondyloosin osalta aikaisintaan 24 kk:n iässä. Keskimäärin rhodesiankoira elää noin 10-12 vuotta. Vanhin suomalainen rhodesiankoira on elänyt 15-vuotiaaksi.

  • Rhodesiankoirapentueissa esiintyy dermoid sinusta (DS). Dermoid sinus on ihon epiteelikudosten muodostama putkimainen yhteys, joka kiinnittyy syvempiin kudoskerroksiin, pahimmillaan mutta äärimmäisen harvoin aina selkärankaan asti. Dermoid sinus sijaitsee yleensä koiran niskan ja lantion alueella tai hännässä. Kasvattajat tutkivat syntyneet rhodesiankoirapentueet useita kertoja ennen luovutusikää ja mahdolliset dermoid sinus -pennut operoidaan eläinlääkärin toimesta ennen luovutusta uudelle omistajalle. Dermoid sinus -operoitu pentu myydään edullisemmalla kauppahinnalla ja rekisteröidään Suomen Kennelliiton Ei jalostukseen –rekisteriin (EJ-rekisteri). Dermoid sinus muodostuu alkionkehityksen aikana eikä koiralle voi kehittyä dermoid sinusta syntymän jälkeen.
  • Lonkiltaan rotu on kokoisekseen terve. Vuosina 2008-2017 on 79% virallisesti lonkkakuvatuista A tai B -asteisia, eli tervelonkkaisia. 44 % kannasta on virallisesti lonkkakuvattu tänä aikajaksona.
  • Rodun kyynärkuvaustulokset ovat hyvää keskitasoa. Vuosina 2008-2017 on 89 % virallisesti kyynärkuvatuista terveitä (tulos 0). 8 %:lla kannasta on 1-asteen kyynärkuvaustulos. 44 % kannasta on virallisesti kyynärkuvattu tänä aikajaksona.
  • Rhodesiankoirien virallisia selkäkuvauksia on tehty vuodesta 2012. Jo ennen rhodesiankoirien selkiä on tutkittu epävirallisesti. Vuosina 2012-2017 virallinen selkäkuvaus on tehty alle 40 %:lle kannasta.
    • Vuosina 2013-2017 virallisesti LTV-tutkituista koirista tuloksen LTV0 sai 60,4 % tutkituista koirista. LTV1-tuloksen sai 18,9 %, LTV2-tuloksen 3,7 %, LTV3-tuloksen 4,9 % ja LTV4-tuloksen 12,2 % tutkituista koirista. Lähes 40 %:lla LTV-tutkituista rhodesiankoirista on siis jokin LTV-muutos.
    • Vuosina 2012-2017 virallisesti spondyloositutkituista koirista 88 % sai tutkimustuloksen terve SP0, 6 % SP1, 5 % SP2 ja 1 % SP3. Seurantajaksolla 29 % kannasta on virallisesti tutkittu spondyloosin osalta. 
  • Rhodesiankoiran terveysriskejä ovat lonkka‐ ja kyynärnivelten kasvuhäiriöiden lisäksi erilaiset tuki‐ ja liikuntaelinten sairaudet, kuten välimuotoiset nikamat ja spondyloosi sekä olkanivelen ja kintereen osteokondroosi.
  • Rhodesiankoirilla esiintyy immunologisia sairauksia, joissa elimistön puolustusjärjestelmä on häiriintynyt. Näistä allergiat, atopia, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä erilaiset kasvainsairaudet ovat yleisimpiä. Allergiat ja yliherkkyydet ilmenevät usein esim. korvien, silmien ja ihon tulehdustiloina. Vakavammista autoimmuunisairauksista tiedossa on yksittäisiä tapauksia IMHAa ja SLO:ta.
  • Rodussa esiintyy jonkin verran silmäluomien löysyyttä, sisäänpäin kääntyneitä luomia sekä luomien sisäpinnalla kasvavia ripsiä. Nämä taipumukset ovat perinnöllisiä.
  • Rodussa on tavattu mm. kivesvikoja, häntämutkia, napatyriä, hammaspuutoksia sekä ylä- ja alapurentaa.
  • Epilepsiaa, ruokatorven laajentumaa, haimatulehdusta, vatsalaukun kiertymää ja maksashunttia on ollut yksittäisiä tapauksia. Rhodesiankoirien myoklonista epilepsiaa (JME) kantaa noin 15 % rhodesiankoirista. JME periytyy resessiivisesti, ja siihen on olemassa geenitesti. Suomessa ei tiettävästi ole yhtään tätä epilepsiatyyppiä sairastavaa rhodesiankoiraa. 
  • Rhodesiankoirilla esiintyy varhaisiän kuurouta, Early Onset Adult Deafness (EOAD). Kuurous periytyy resessiivisesti, eli viallinen geeni tulee saada molemmilta vanhemmilta. Tähän kuurouden muotoon on olemassa geenitesti, joka on kuitenkin vielä pilottivaiheessa.
  • Uroksilla esiintyy jonkin verran eturauhastulehduksia ja varsinkin vanhenevilla nartuilla kohtutulehduksia. Anaalirauhastulehdukset ovat melko yleisiä.
  • Rhodesiankoirapentueissa syntyy usein kosmeettisesti virheellisiä pentuja. Pennun ridge saattaa olla virheellinen (multikruunuinen, monokruununen, puoliridge jne.) tai siltä saattaa puuttua ridge kokonaan. Pentu voi olla värivirheellinen, siinä on esim. liikaa valkoista tai mustaa. Nämä viat ovat ainoastaan kosmeettisia eikä niillä ole yhteyttä esimerkiksi koiran luonteeseen tai terveyteen.

Voit hakea lisää tietoa rhodesiankoirien terveystilanteesta Rhodesiankoiran jalostuksen tavoiteohjelmasta (JTO) vuosille 2018-2022.